Wszechnica PAN: Przez żołądek do serca (nie tylko). Kilka słów o układzie pokarmowym i tzw. żywności funkcjonalnej

Nadrzędna kategoria: Wiadomości Naukowe

11 maja 2016 r. prof. Jakub Fichna z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Akademii Młodych Uczonych PAN, "Przez żołądek do serca (nie tylko). Kilka słów o układzie pokarmowym i tzw. żywności funkcjonalnej".

Choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy, prawidłowe funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego stanowi jeden z kluczowych czynników dla utrzymania właściwej budowy i funkcji całego naszego organizmu. W układzie pokarmowym zachodzi nie tylko trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, ale i procesy odpornościowe czy synteza witamin. Podobnie jak skóra, stanowi on istotną barierę ochronną dla naszego organizmu przed szkodliwymi czynnikami, w tym drobnoustrojami chorobotwórczymi. Wiele mówi się również o powiązaniu układu pokarmowego z mózgiem.

W trakcie wykładu omówiona zostanie budowa i podstawowe funkcje przewodu pokarmowego, a także patogeneza i terapia chorób czynnościowych i zapalnych. Jednocześnie wspólnie ze słuchaczami zastanowimy się, czy i jak dieta może wpływać na nasz organizm oraz czy może ona pełnić rolę leku.

Prof. Jakub Fichna, "Przez żołądek do serca (nie tylko).
Kilka słów o układzie pokarmowym i tzw. żywności funkcjonalnej"
11 maja 2016 r., godz. 17.30
Pałac Staszica
sala 05 (parter)
ul. Nowy Świat 72, Warszawa

Transmisje online: www.youtube.com/WszechnicaPAN