Stanowisko trzech organizacji europejskich ws. wolności akademickiej oraz autonomii instytucjonalnej

Nadrzędna kategoria: Wiadomości Naukowe

Europejska Federacja Akademii Nauk (ALLEA), Europejskie Stowarzyszenie Uniwersyteckie (EUA) oraz europejska organizacja naukowa Science Europe opublikowały wspólne stanowisko pt. „Academic freedom and institutional autonomy: Commitments must be followed by action”, w którym zostało podkreślone fundamentalne znaczenie wolności akademickiej i autonomii instytucjonalnej dla społeczeństwa. Autorzy przywołują przykład Węgierskiej Akademii Nauk oraz odnoszą się do sytuacji w sektorze naukowym Turcji, wskazując na konieczność podjęcia działań mających na celu ochronę podstawowych wartości, jakimi dla uczonych są wolność i autonomia.

Academic freedom and institutional autonomy

Poniżej zamieszczamy notatkę prasową w tej sprawie (w wersji oryginalnej)Press Release oraz pełną treść stanowiska: StatementDokument ten jest również dostępny na stronie ALLEA.