Zalecenia żywieniowe nie tylko na czas pandemii

Nadrzędna kategoria: Wiadomości Naukowe

Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN zebrał dowody z badań eksperymentalnych na temat odżywiania i sformułował zalecenia na czas pandemii. Eksperci z komitetu piszą w stanowisku m.in. o konieczności dbania o dostosowanie wartości energetycznej diety do aktualnego poziomu aktywności fizycznej oraz radzą, aby przestrzegać zasad higieny i bezpiecznego postępowania z żywnością.

 cover1280.jpg

Podczas pandemii COVID-19 należy zadbać o osiągnięcie i utrzymanie optymalnego stanu odżywienia organizmu, w tym prawidłowej masy ciała, poprzez dostarczenie z dietą wszystkich składników odżywczych, których organizm potrzebuje w ilości odpowiedniej do wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej, zgodnie z normami żywienia, jeśli indywidualne zapotrzebowanie organizmu nie jest znane.

Ogólną zasadą zbilansowanego odżywiania jest spożywanie urozmaiconej diety opartej na dostępnej żywności. Kluczową strategią żywieniową wspierania organizmu i funkcji układu odpornościowego powinna być dieta z odpowiednią ilością wody i dużym udziałem żywności pochodzenia roślinnego (warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, orzechów, nasion) oraz odpowiednią ilością żywności pochodzenia zwierzęcego (ryb, produktów mlecznych, jaj, produktów mięsnych).

Każdego dnia należy jeść różnorodne świeże i nieprzetworzone lub mało przetworzone produkty spożywcze dostarczające witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3i n-6 oraz składników o działaniu przeciwutleniającym (np. polifenoli, karotenoidów). Należy unikać cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych, aby znacznie zmniejszyć ryzyko nadwagi, otyłości, chorób serca i naczyń, cukrzycy i niektórych rodzajów raka.

Ogólne zalecenia żywieniowe

Zalecenia żywieniowe dla dzieci

Pełna treść stanowiska Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19

Ogólne zalecenia żywieniowe podczas pandemii COVID-19:

  1. dbanie o dostosowanie wartości energetycznej diety do aktualnego poziomu aktywności fizycznej,
  2. oparcie codziennej diety w połowie na warzywach i owocach,
  3. zachowanie odpowiedniego stanu nawodnienia organizmu,
  4. dokonywanie racjonalnych wyborów żywności,
  5. ograniczenie spożycia cukru, soli i tłuszczów,
  6. unikanie picia napojów alkoholowych,
  7. przestrzeganie zasad higieny i bezpiecznego postępowania z żywnością,
  8. wspólne spożywanie domowych posiłków jako metoda łagodzenia stresu,
  9. dbanie o regularną aktywność fizyczną,
  10. suplementacja diety, jeśli nie pokrywa zapotrzebowania organizmu,
  11. korzystanie z rzetelnych źródeł informacji żywieniowej.

Ulotka informacyjna w języku polskim

Ulotka informacyjna w języku angielskim