Piknik Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
-
Nadrzędna kategoria: Media
3. edycja Rodzinnego Pikniku Polskiej Akademii Nauk "Nauka też Sztuka!" za nami. Pokazy, eksperymenty i warsztaty przygotowane przez naukowców z 7 instytutów Polskiej Akademii Nauk, wspieranych przez badaczy z Uniwersytetu Warszawskiego i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zgromadziły rekordową liczbę gości.
Organizatorem Pikniku jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, który w tym roku zaprosił do współpracy zaprzyjaźnionych naukowców z całej Polski. Znaleźli się wśród nich laureaci wielu krajowych konkursów wyróżniających najlepszych popularyzatorów nauki. I tak na przykład dr hab. Tomasz Sulej z Muzeum Ewolucji, zwycięzca tegorocznej edycji konkursu Fame Lab, uczył nas trudnej sztuki preparowania skamieniałych kości sprzed 230 mln lat, a dr Magdalena Osiał z Uniwersytetu Warszawskiego, zdobywczyni tytułu Popularyzator Nauki 2016, pokazała nam jak samodzielnie przygotowywać fascynujące eksperymenty, wykorzystując produkty z naszego codziennego menu.
Dzięki naukowcom z Instytutów Chemii Organicznej PAN, Biochemii i Biofizyki PAN oraz Ogrodu Botanicznego w Powsinie mogliśmy nauczyć się "chodzić po wodzie", przyjrzeć się polskim badaniom na Antarktyce i odwiedzić unikalny bank nasion. Na stanowiskach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Instytutu Agrofizyk PAN mogliśmy kolejno sprawdzić jak być niewidzialnymi dla kleszczy i jakich cennych informacji dostarcza nam kamera termowizyjna.
Gospodarze wydarzenia z IRZiBŻ PAN przygotowali m.in. warsztaty komponowania kosmetyków z dodatkiem liofilizowanych owoców, konkursy sprawdzające sprawność naszych zmysłów, eksperymenty pozwalające wykryć w żywności korzystne dla naszego zdrowia antyoksydanty, warsztaty budowania DNA z żelków, jak również poszukiwania glutenu w produktach, które na co dzień spożywamy.
Partnerem wydarzenia był Oddział Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i Białymstoku z siedzibą w Olsztynie.
Szczegóły: www.pan.olsztyn.pl