UWAGA! Odwiedzasz archiwalną stronę, która wkrótce przestanie działać. Zapraszamy do nowego serwisu pan.pl.

Dr Tadeusz Blicharski: mamy wieprzowinę chudszą i zdrowszą

O wpływie czerwonego mięsa na rozwój mózgu człowieka, konieczności dbałości o dobrostan świń i zaletach kulinarnego umiaru, mówi dr Tadeusz Blicharski z Zakładu Genomiki Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk, który przewodził Konsorcjum Naukowo-Przemysłowemu zajmującemu się hodowlą zdrowszej wieprzowiny.

Czytaj więcej
Nadrzędna kategoria: Wiadomości Naukowe

Dr Anny Suskiej „nie” dla alkoholu. A co z czekoladą?

Czy w przyszłości będziemy mieli lek, który zwalczy uzależnienia? Naukowcy z zespołu dr Anny Suskiej z Instytutu Biologii Doświadczalnej im. Marcelego Nenckiego Polskiej Akademii Nauk chcą znaleźć w mózgu komórki, które odpowiadają za nałóg alkoholowy, by zablokować ich działanie. Wcześniej sprawdzą, czy niechcący nie zmniejszą też „miłości” człowieka np. do czekolady.

Czytaj więcej
Nadrzędna kategoria: Wiadomości Naukowe

Wrześniowe warsztaty dla naukowców aplikujących o granty ERC

Polska Akademia Nauk oraz Międzynarodowy Instytut Biologii Molekularnej i Komórkowej w Warszawie zapraszają do udziału w warsztatach, których celem jest przygotowanie naukowców do aplikowania o granty Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ang. European Research Council – ERC). Warsztaty skierowane do obecnych i przyszłych liderów naukowych odbędą się 19 września w MIBMiK. Zgłoszenia do 9 września.

Czytaj więcej
Nadrzędna kategoria: Wiadomości Naukowe