Zdrowie odżywianie bez tajemnic dzięki kampanii #AnnualFoodAgenda

Dlaczego powinniśmy jeść pomidory razem ze skórką? W jakich warzywach i owocach znajdziemy prebiotyki? Czemu brokuł nosi miano „superżywności”? Na te i inne pytania odpowiadają w serii infografik naukowcy z olsztyńskiego Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.

 Celem projektu #AnnualFoodAgenda jest budowanie świadomych postaw konsumenckich, poprawa nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży oraz promocja trendów na rynku rolno-spożywczym.

Badacze przygotowali edukacyjne materiały poświęcone zagadnieniom zdrowego odżywania, bezpieczeństwa żywności oraz innowacji związanych z jej produkcją. Pod lupę wzięli m.in. alergie pokarmowe, choroby glutenozależne oraz prebiotyki (czyli pożywienie dla „dobrych” bakterii w naszych jelitach).

Infografiki przystępnie wyjaśniają, w czym tkwi sekret diety Japończyków, a także jakie cenne składniki mają w sobie lokalnie dostępne warzywa i owoce. Dowiadujemy się jak przygotowywać posiłki bezglutenowe i wykorzystywać mikroskopijnych mocarzy (takich jak drożdże) w naszej kuchni.

Nie zabrakło też wskazówek na temat niemarnowania żywności oraz ciekawostek o wypiekach.

Projekt jest realizowany wspólnie z Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu oraz ekspertami z koncernu spożywczego Maspex.

Wszystkie materiały można pobrać bezpłatnie ze strony organizatora. Warto też śledzić facebookowy profil instytutu.

Choroby_glutenozależne_final_kopia.jpg

Źródło informacji i grafik: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN