Szansa na złagodzenie skutków celiakii u dzieci?

Choroba trzewna jest niewyleczalna, towarzyszy pacjentowi przez całe życie, nie ma na nią leków, nie wykonuje się operacji, jedynym sposobem jej leczenia jest zastosowanie restrykcyjnej, bezglutenowej diety do końca życia, która złagodzi skutki choroby, jakimi są chroniczny stan zapalny, zaburzenia wchłaniania czy niedobory witaminowe i mineralne.

Czytaj więcej

Dobry mysi Wielki Brat. Badania prowadzone w Instytucie Nenckiego

Zautomatyzowany system Eco-HAB do eksperymentów nad zaburzeniami zachowań społecznych u gryzoni – stworzyła grupa prof. dr hab. Eweliny Knapskiej w Instytucie Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN. Jest to pierwsze urządzenie gwarantujące trafność oceny interakcji społecznych w połączeniu z wysoką powtarzalnością rezultatów prowadzonych doświadczeń. Projekt został zaprezentowany w czasopiśmie „eLIFE”.
Czytaj więcej

Europa chce zwiększyć produkcję białka roślinnego o 25%

Komosa ryżowa, amarantus, ciecierzyca to znakomite źródła białka roślinnego, wciąż niedoceniane w Europie, w której wciąż dominuje spożycie białka pochodzenia zwierzęcego. Naukowcy chcą to zmienić, zwiększając europejską produkcję białka roślinnego o 25 proc. W międzynarodowym projekcie „Protein2Food” uczestniczy – jako jedyna polska placówka – Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olszynie.

Czytaj więcej

Ziemia "pocięta" na 600 tysięcy kawałków

Nowopowstała mapa światowych bezdroży [ang. roadless areas] pokazuje, że powierzchnia naszej planety jest pocięta drogami na ponad 600 tysięcy fragmentów. Ponad połowa z nich jest mniejsza niż 1 km2. Dzięki drogom ludzie dotarli do niemal każdego zakątka Ziemi, ale świat przyrody ponosi za to ogromne ekologiczne koszty.

Czytaj więcej

Glony i koralowce: życie w przyjaźni od 212 milionów lat

Przyjaźń glonów i koralowców jest o wiele starsza niż myślano – symbioza tych organizmów liczy co najmniej 212 mln lat i sięga triasu – pokazał zespół kierowany przez polskich uczonych – m.in. dr Katarzynę Frankowiak i prof. Jarosława Stolarskiego z Instytutu Paleobiologii PAN. Zbadanie tego nie było oczywiste – szczątki glonów, w odróżnieniu od szkieletów koralowców, nie zachowują się w stanie kopalnym.

Czytaj więcej

Dr Alicja Babst-Kostecka z Instytutu Botaniki PAN bada metalową duszę rzeżusznika

Jest niepozorna, delikatna i wywodzi się z terenów górskich. Z czasem na miejsce życia zaczęła wybierać górnicze hałdy i kopalnie. Rzeżusznik Hallera to jeden z niewielu hiperakumulatorów – roślin gromadzących ogromną ilość metali. Jej właściwości naukowcy wykorzystają np. do oczyszczania gleby. Jego badaniem zajmuje się dr Alicja Babst-Kostecka z Instytutu Botaniki im. W. Szafera PAN.

Czytaj więcej

Sensacja w IBS PAN: ten drugi, czyli żubr Higgsa

Do tej pory był znany jedynie z przedstawień z epoki lodowcowej. Teraz, dzięki badaniom DNA przeprowadzonym przy udziale zespołu dr. hab. Rafała Kowalczyka z Instytutu Biologii Ssaków Polskiej Akademii Nauk w Białowieży, udało się potwierdzić jego istnienie. Chodzi o żubra, którego badacze określają między sobą mianem „żubra Higgsa”, nawiązując do bozonu Higgsa – enigmatycznej cząstki.

Czytaj więcej

Grant w konkursie FETOPEN dla profesor Urszuli Wojdy z Instytutu Nenckiego

Prof. dr hab. Urszula Wojda z Instytutu Nenckiego PAN jest członkiem międzynarodowego konsorcjum, które otrzymało grant UE Horizon 2020 w konkursie FETOPEN: Research & Innovation Action, Novel Ideas for Radically New Technologies. Celem badań konsorcjum jest rozwój nowych strategii leczenia i diagnostyki choroby Alzheimera w oparciu o badania zmian glikobiologicznych.

Czytaj więcej

Jaka jest, a jaka być może jesień życia: rozmowy o starości w Nenckim

Starzenie i długowieczność, genetyka i epigenetyka starzenia, starzenie i choroby związane z wiekiem, interwencja w proces starzenia, starzenie komórkowe. Takimi m.in. tematami zajmowali się uczestnicy Międzynarodowej Konferencji „Future of Ageing” która pod koniec września została zorganizowana w Instytucie Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN.

Czytaj więcej

Trzy głosy w sprawie Puszczy w oddziale PAN w Olsztynie i Białymstoku

Osoby reprezentujące strony w sporze o Puszczę Białowieską miały okazję usiąść przy jednym stole podczas posiedzenia Komisji Ochrony i Zarządzania Zasobami Przyrodniczymi działającej przy Oddziale Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i Białymstoku, które odbyło się 15 września. Zdaniem komisji – pisze dr hab. Jakub Borkowski – kompromis w tym konflikcie jest możliwy do wypracowania.

Czytaj więcej

Dr Tadeusz Blicharski: mamy wieprzowinę chudszą i zdrowszą

O wpływie czerwonego mięsa na rozwój mózgu człowieka, konieczności dbałości o dobrostan świń i zaletach kulinarnego umiaru, mówi dr Tadeusz Blicharski z Zakładu Genomiki Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk, który przewodził Konsorcjum Naukowo-Przemysłowemu zajmującemu się hodowlą zdrowszej wieprzowiny.

Czytaj więcej

Dr Anny Suskiej „nie” dla alkoholu. A co z czekoladą?

Czy w przyszłości będziemy mieli lek, który zwalczy uzależnienia? Naukowcy z zespołu dr Anny Suskiej z Instytutu Biologii Doświadczalnej im. Marcelego Nenckiego Polskiej Akademii Nauk chcą znaleźć w mózgu komórki, które odpowiadają za nałóg alkoholowy, by zablokować ich działanie. Wcześniej sprawdzą, czy niechcący nie zmniejszą też „miłości” człowieka np. do czekolady.

Czytaj więcej