Jaka jest, a jaka być może jesień życia: rozmowy o starości w Nenckim

 DSC8773 72

Ewa Sikora, Pracownia Molekularnych Podstaw Starzenia, Instytut Biologii Doświadczalnej im. M.Nenckiego

Starzenie i długowieczność, genetyka i epigenetyka starzenia, starzenie i choroby związane z wiekiem, interwencja w proces starzenia, starzenie komórkowe. Takimi m.in. tematami zajmowali się uczestnicy Międzynarodowej Konferencji „Future of Ageing” którą pod koniec września organizowała Pracownia Molekularnych Podstaw Starzenia Instytutu Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN kierowana przez prof. Ewę Sikorę.

Konferencja była połączeniem 10. Kongresu Biogerontologicznego Europejskiego Międzynarodowego Stowarzyszenia Gerontologii i Geriatrii oraz 6. Spotkań Biogerontologicznych w Instytucie Nenckiego. Zgromadziła 140 uczestników, wielu gości honorowych oraz słuchaczy z instytutu. Na zaproszenie organizatorów przybyło 20 wykładowców, w tym z Polski (4), Austrii (2), Indii (2), Welkiej Brytanii (2), Węgier (1), Danii (1), Holandii (1), Izraela (1), Włoch (1), Niemiec (1), Stanów Zjednoczonych (1) i Kanady (1). Z nadesłanych abstraktów wybrano 5 krótkich ustnych prezentacji. Pozostałe 52 zgłoszenia przedstawiono podczas sesji posterowej. Zagadnienia poruszane podczas konferencji zgrupowano w sesje: „Starzenie i długowieczność”, „Genetyka i epigenetyka starzenia”, „Starzenie i choroby związane z wiekiem”, „Interwencja w proces starzenia” oraz „Starzenie komórkowe”. W ten sposób poruszono większość zagadnień związanych ze starzeniem i długowiecznością.

Jeden z wniosków ze spotkań jest następujący: chociaż naukowcy wiedzą już tak wiele, to jednak proces starzenia się jest w dużej mierze zagadką. Wydaje się, że jest nieunikniony, ale modyfikowalny. Biogerontolodzy są zgodni co do tego, że każdy, niezależnie od wieku i tła genetycznego, może zadbać o zdrowy, ostatni etap swojej egzystencji. Styl życia odciska swoje piętno na epigenomie i dlatego, aby starość była komfortowa warto zadbać o właściwą dietę (niskokaloryczną, bogatą w składniki pożywienia funkcjonalnego) i umiarkowany, ale systematyczny wysiłek fizyczny. Poprawiają one zdecydowanie funkcjonowanie nie tylko ciała, ale i umysłu.
Na początku 2017 roku ukaże się specjalne pokonferencyjne wydanie czasopisma „Biogerontology”.

Fotorelacja z konferencji

 DSC8780 72

Suresh Rattan, Laboratory of Cellular Ageing, Department of Molecular Biology and Genetics, Aarhus University, Aarhus, DENMARK

 DSC8816 72

 DSC8837 72

 DSC8884 72

Irene Maeve Rea, School of Medicine, Dentistry and Biomedical Science, Queens University Belfast, Belfast UNITED KINGDOM

 DSC8965 72

Lloyd  Demetrius, Department of Organismic and Evolutrionary Biology, Harvard University, Cambridge USA and Max Planck Institute for Molecular Genetics, Berlin GERMANY

 DSC9048 72

Gurcharan Kaur, Department of Biotechnology, Guru Nanak Dev University, Amritsar INDIA

 DSC9073 72

Pidder Jensen Duerr, Research Institute for Biomedical Aging Research, University of Innsbruck, Innsbruck AUSTRIA

 

Źródło: Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN