Warsztaty dla uczniów w laboratoriach badań żywności
-
Nadrzędna kategoria: Wiadomości Naukowe
Fakty i mity o suplementach diety. Wskazówki, jak czytać etykiety na produktach spożywczych. Doświadczenia przeprowadzane pod okiem naukowców. To wszystko czeka na dzieci i młodzież podczas zajęć przygotowanych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Warsztaty „Trust your food” odbędą się w soboty: 15, 22 i 29 lutego. Wezmą w nich udział uczniowie warmińsko-mazurskich szkół. Uczestnicy stworzą inteligentne opakowania żywności i poznają alergeny pokarmowe. Dowiedzą się, jak poprawnie interpretować etykiety na produktach spożywczych oraz informacje udostępniane w miejscach zbiorowego żywienia.
Pod okiem naukowców, przy wykorzystaniu nowoczesnej aparatury badawczej, przeprowadzą doświadczenia. Samodzielnie wykonają test oceny jakości mleka, zbadają właściwości przeciwutleniające naturalnych konserwantów oraz sprawdzą, jakie kwasy tłuszczowe występują w powszechnie dostępnych olejach jadalnych.
W programie warsztatów znajdą się też zajęcia na temat mikroorganizmów stosowanych w produkcji żywności oraz efektów tzw. reakcji Maillarda, która zachodzi w procesie termicznej obróbki żywności.
W specjalnej pracowni uczniowie będą również mogli sprawdzić wrażliwość swojego węchu.
Organizatorzy wydarzenia
Warsztaty organizuje Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie we współpracy z ekspertami z koncernu spożywczego Maspex.
Wydarzenie jest częścią projektu Annual Food Agenda, finansowanego przez wspólnotę EIT Food.
To seria edukacyjnych zajęć podnoszących świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.
Do tej pory w akcjach prowadzonych przez naukowców olsztyńskiego instytutu PAN i ekspertów Maspex wzięło udział już prawie 5 tys. osób z całej Polski.
Źródło informacji i zdjęcia: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN