Żywność bez tajemnic. Ruszają wyjątkowe lekcje dla uczniów z Polski i Izraela
-
Nadrzędna kategoria: Wiadomości Naukowe
Wykłady naukowców, eksperymenty w laboratoriach, wizyty studyjne u producentów żywności, warsztaty kulinarne. To wszystko czeka na uczestników nowego programu edukacyjnego przygotowanego m.in. przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Inauguracja projektu w Olsztynie
Chodzi o międzynarodowy projekt „Classroom as a platform for community engagement with food production and science”. Nasz Instytut realizuje go wspólnie z Izraelskim Instytutem Technicznym Technion w Hajfie oraz Europejską Radą Informacji o Żywności.
Celem jest kształtowanie odpowiedzialnych postaw konsumenckich wśród młodzieży, a także podniesienie świadomości w zakresie zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w przemyśle rolno-spożywczym i niemarnowania jedzenia.
Projekt wystartował 25 lutego i potrwa do końca 2020 r. Bierze w nim udział 100 uczniów z polskich i izraelskich szkół średnich. Nasz kraj reprezentują dwie klasy z XII Liceum Ogólnokształcącego im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie.
Formuła zajęć
Zajęcia szkolne będą się odbywały z udziałem naukowców, ekspertów, innowatorów i przedstawicieli przemysłu spożywczego. Uczniowie będą mogli posłuchać ciekawych wykładów. Przeprowadzą doświadczenia w laboratoriach. Odwiedzą zakłady produkcji i przetwórstwa żywności.
Uczestnicy programu wezmą też udział w warsztatach kulinarnych „zero waste”, zorganizowanych we współpracy z Bankiem Żywności w Olsztynie. Zaprojektują ankiety konsumenckie i nauczą się je analizować oraz prezentować wyniki. Na koniec stworzą kampanię promocyjną, aby podzielić się zdobytą wiedzą z rówieśnikami.
Licealiści z Polski i Izraela będą wymieniać się doświadczeniami podczas regularnych wideokonferencji. Dzięki temu będą szlifować język angielski.
Finansowanie projektu
Projekt „Classroom as a platform for community engagement with food production and science” jest finansowany przez EIT Food – Wspólnotę Innowacji ds. Żywności Instytutu Innowacji i Technologii. To organ Unii Europejskiej działający w ramach ramowego programu Horyzont 2020.
Źródło informacji i zdjęcia: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN