"Stół i dyplomacja" w Stacji Naukowej PAN w Paryżu
-
Nadrzędna kategoria: Wiadomości Naukowe
5 listopada odbył się w Stacji Naukowej PAN czwarty i ostatni dzień konferencji „Stół i dyplomacja”. Celem konferencji była analiza relacji między protokołem dyplomatycznym a praktykami gastronomicznymi od Starożytności po współczesność. Konferencja została zorganizowana przez Prof. Laurence Badel (Uniwersytet Paris 1), Prof. Luciena Bély (Uniwersytet Paris IV), Prof. Jean-Pierre’a Williot (Uniwersytet w Tours) i Prof. Marc’a de Ferrière le Vayer (Uniwersytet w Tours).
Pierwszy dzien konferencji odbył się w zamku Villandry, drugi na Uniwersytecie Paris 1 Panthéon Sorbonne i w Wyższej Szkole Gastronomicznej Ferrandi, gdzie w dyskusjach wzięli udział szefowie kuchni z najważniejszych francuskich instytucji państwowych, a trzeci w Archiwum Ministerstwa Spraw Zagranicznych w Courneuve, gdzie o dyplomacji kulinarnej w praktyce opowiadali również Ambasadorowie francuscy i Ambasadorowie wybranych państw we Francji. W konferencji wzięli udział wybitni historycy m. in. Bruno Laurioux, Philippe Vendrix, Isabelle Bianquis, Géraud Poumarède, Françoise Sabban, Huges Tertrais, María Àngeles Pérez Samper i Eric Schnakenbourg.
Zgodnie z tematyką czterodniowej konferencji, kluczową rolę w ostatnim, „polskim” dniu pełniła kuchnia. Dzień ten był więc nie tylko promocją polskiej nauki, ale również tradycji kulinarnych i obyczajów, które zostały bardzo ciepło przyjęte przez specjalistów z dziedziny historii żywienia z kilku krajów europejskich.