Wykłady o żywności i zdrowym odżywianiu

Czy nasza dieta może mieć wpływ na zdrowie naszych wnuków? Dlaczego warto sięgać po ryby ze stawów hodowlanych? Jak obchodzić się z żywnością, aby uniknąć zakażenia bakteriami chorobotwórczymi? Co zrobić, jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję glutenu? Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN rozpoczyna akcję „Science SOS” i zachęca do rezerwowania bezpłatnych wizyt naukowców na lekcjach, wykładach lub innych spotkaniach online.

sciencesosnews-28-04-2021bg.jpg

Nauczyciele, wykładowcy i organizatorzy spotkań branżowych, którzy potrzebują eksperta, mogą rezerwować terminy spotkań z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN. Badacze przygotowali wykłady online na temat żywności, jej wartości odżywczych i oddziaływania na zdrowie, które poprowadzą podczas lekcji, zajęć ze studentami czy w czasie specjalnych wydarzeń o zdrowym odżywianiu.

W kalendarzu akcji „Science SOS” są spotkania m.in. z mikrobiologami, technologami żywności, ichtiologiem, biotechnologiem i specjalistą z zakresu biologii molekularnej. Naukowcy proponują rozmowy o mitach, które krążą wokół bezpieczeństwa i walorów odżywczych mięsa ryb ze stawów hodowlanych. Przyglądają się cukrom, które naturalnie występują w owocach i warzywach, a których nadmierne spożycie może wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu. Sprawdzą, dlaczego producenci żywności wracają do pradawnych odmian zbóż, tj. płaskurki czy samopszy, a także dlaczego nie powinniśmy eliminować glutenu z diety na własną rękę. Wezmą pod lupę bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe i obejrzą biofilmy, które tworzą się między innymi na naszych zębach. Wśród tematów, które chętni mogą wybrać, jest również programowanie żywieniowe i nieoczywiste zależności między dietą a zdrowiem członków rodziny na przestrzeni pokoleń. Eksperci przybliżą też prozdrowotne właściwości malin i omówią kontrowersje wokół obecności mięsa w codziennej diecie.

Akcja „Science SOS” odbywa się w ramach międzynarodowego projektu EIT Food „#AnnualFoodAgenda”.

Spotkania z naukowcami potrwają od 11 do 27 maja. Rezerwacji można dokonać na stronie instytutu PAN. Wszystkie wykłady odbywają się w formule online. Liczba miejsc ograniczona.

Źródło informacji: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN