Co jadły tarbozaury? Odkrycie polskich naukowców

Eksperci z Instytutu Paleobiologii PAN przebadali izotopy węgla i tlenu ze szkliwa zębów tarbozaura, mongolskiego kuzyna tyranozaura. Dzięki temu wiemy więcej o diecie tego 12-metrowego drapieżnika.

Okazuje się, że tarbozaur nie był zbyt wybredny w doborze zdobyczy. W jego menu znajdowały się zarówno długoszyje zauropody, jak i przedstawiciele hadrozaurów (potocznie zwanych dinozaurami kaczodziobymi).

Zachowany fragment szczęki tarbozaura (widać 3 zęby)

Badania wskazują też, że klimat Mongolii 70 milionów lat temu był o 10 stopni cieplejszy i znacznie wilgotniejszy niż obecnie, z dużymi wahaniami opadów w ciągu roku.

Dinozaury zamieszkiwały lasy rosnące w klimacie wilgotnym kontynentalnym z surową, suchą zimą i ciepłym, wilgotnym latem.

Pustynia Gobi (południowa Mongolia) słynie z setek odkryć doskonale zachowanych szkieletów dinozaurów z końca okresu kredowego. Najbardziej znanym ich przedstawicielem jest właśnie tarbozaur (Tarbosaurus), azjatycki krewniak słynnego tyranozaura.

Badania finansowane z grantu Narodowego Centrum Nauki.

Źródło informacji i zdjęcia: Instytut Paleobiologii PAN
Publikacja naukowców: Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology