Suplement diety hamujący infekcje SARS-CoV-2. Trwają badania

Naukowcy pracują nad naturalnym suplementem diety, który ogranicza działanie wirusów oraz wzmacnia odporność. W międzynarodowym projekcie bierze udział Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, który zaprasza do wypełnienia krótkiej ankiety.

lisc-25-08-2020big.jpg

Suplement będzie zawierał spermidynę i eugenol. To substancje  o potencjalnym działaniu przeciwwirusowym.

  • Eugenol ma zdolność do inaktywacji koronawirusa zwierzęcego. Ogranicza namnażanie się wirusów w komórkach zainfekowanego gospodarza.
  • Spermidyna ma udowodniony pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jej spożycie jest powiązane z niższym ciśnieniem krwi. Oddziałuje też korzystnie na układ immunologiczny.

Produkt ma być dostępny na europejskim rynku już na początku 2021 roku. Ważnym elementem projektu jest również badanie postaw konsumentów wobec suplementów diety oraz innowacyjnych rozwiązań w walce z koronawirusem. Każdy z nas może podzielić się z ekspertami swoją opinią, wypełniając anonimową ankietę.

O projekcie

Projekt SPIN (ang. Spermidin and eugenol integrator for contrasting incidence of coronavirus in EU population) jest realizowany w ramach programu Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (w obszarze żywności EIT Food). To działanie doraźne w czasie, gdy wciąż trwają prace nad skuteczną szczepionką przeciwko koronawirusowi SARS-CoV-2.

Warto dodać, że przewidziane są warsztaty dla naukowców, dietetyków, ekspertów ds. żywności i żywienia, pracowników sektora farmaceutycznego oraz studentów.

Liderem jest Uniwersytet w Bolonii (Włochy). W skład międzynarodowego konsorcjum wchodzi też olsztyński Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.

suplement-sars-cov2.jpg

Źródło informacji i grafiki: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN