UWAGA! Odwiedzasz archiwalną stronę, która wkrótce przestanie działać. Zapraszamy do nowego serwisu pan.pl.

Europa chce zwiększyć produkcję białka roślinnego o 25%

Komosa ryżowa, amarantus, ciecierzyca to znakomite źródła białka roślinnego, wciąż niedoceniane w Europie, w której wciąż dominuje spożycie białka pochodzenia zwierzęcego. Naukowcy chcą to zmienić, zwiększając europejską produkcję białka roślinnego o 25 proc. W międzynarodowym projekcie „Protein2Food” uczestniczy – jako jedyna polska placówka – Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olszynie.

Czytaj więcej
Nadrzędna kategoria: Wiadomości Naukowe

Tam, gdzie zwierzęta z ludźmi leżą. Odkrycie w Basenie Affad w Sudanie

Unikatowe cmentarzysko hodowców bydła sprzed 6 tys. lat odkrył zespół archeologów w Basenie Affad w Sudanie. – Każdemu z trzech przebadanych przez nas grobów, w którym spoczywa człowiek, towarzyszą w sąsiedniej jamie dwa zwierzęta hodowlane – mówi kierowniczka projektu dr Marta Osypińska, archeozoolog z Instytutu Archeologii i Etnologii PAN w Poznaniu. To dowodzi, że zwierzęta odgrywały już 6 tys. lat temu bardzo ważną rolę w kulturze lokalnej społeczności.

Czytaj więcej
Nadrzędna kategoria: Wiadomości Naukowe

W dziejach życia takiej „nici” DNA jeszcze nie było

W starannie zaprojektowanym polimerze naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej PAN w Warszawie odcisnęli fragment pojedynczej nici DNA. Otrzymany negatyw pozostawał chemicznie aktywny i był zdolny do przyłączania odpowiednich zasad nukleinowych tworzących kod genetyczny. Polimerowa matryca – pierwsza tego typu w dziejach – funkcjonowała więc dokładnie jak fragment prawdziwego DNA.

Czytaj więcej
Nadrzędna kategoria: Wiadomości Naukowe